IK Zenith P06 innebandy

IK Zenith är en idrottsförening hemmahörande i Björlanda på Hisingen, Göteborg. Föreningen bildades redan 1944 och historiskt sett har man utövat både ishockey, handboll och bordtennis. Idag är det fotboll, innebandy och motionsgymnastik som utövas i föreningens regi.

Även om innebandysektionen är relativt ung i föreningen så är de ändå en av Sveriges största. Innebandysektionen startades inte förens 2007 och har ett stort upptagningsområde vilket gjorde att medlemsantalet snabbt växte. Det toppade 2016 då vi var ca 750 och är nu ca 500 medlemmar. En av anledningarna till att de gått ner i medlemsantal är främst att vi inte kunnat ta emot nya p.g.a bristen på träningstider vilket gjort att de inte aktivt rekryterat nya medlemmar i rädsla för att vi inte kan ta hand om alla barn och ungdomar.

I föreningen huserar pojkar födda 2006 (P06) som är ett gäng där merparten har varit aktiva och spelat ihop sedan hösten 2013. I dagsläget har de en trupp på ca 25 grabbar som tränar ihop 2 gånger i veckan och spelar 1-2 seriematcher varje helg. I dagsläget har de två lag i seriespel och deltar i mellan 4-6 cuper varje säsong.

Huvudsyftet är givetvis att ha roligt tillsammans och stärka laget genom att utveckla individerna i det. Det andra stora målet är att försöka behålla alla killarna så länge som möjligt i all den konkurrens som vi hamnar i när de kommer upp i tonåren. Det är många saker som lockar i den åldern och många håller även på med andra sporter samtidigt som skolan kräver mer och mer tid vilket gör det tufft för många att få tiden att räcka till.

Under de år som laget spelat i seriesystem med poängräkning har killarna tagit sig högt upp och spelar nu företrädelsevis mot äldre killar eftersom systemet är en rak serie där man rankas in efter kunskap och förmåga istället för ålder. Detta skall då förhoppningsvis resultera i jämna matcher mot likvärdigt motstånd för att utveckla lagen och spelarna på bästa sätt.

Årets höjdpunkt och avslutning skulle varit deltagande i Fair Play Cup i Jönköping, Warbergsspelen samt Göteborg Cup. Men eftersom all verksamhet ligger på is för stunden kör vi på med träningar för killarna och ser fram emot nästa säsong med nya utmaningar istället.